Ostatnia aktualizacja: 24.01.2018 r., godz. 11:55

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 12 (396) z dnia 20.06.2015

Sprawozdanie o wydatkach strukturalnych, w sytuacji gdy nie poniesiono takich wydatków

W 2014 r. nie ponieśliśmy żadnych wydatków strukturalnych. Czy w takiej sytuacji mieliśmy obowiązek sporządzić sprawozdanie o tych wydatkach?

W sytuacji opisanej w pytaniu jednostka powinna sporządzić sprawozdanie o wydatkach strukturalnych za 2014 r., tzw. sprawozdanie negatywne (zerowe), pomimo tego, iż w 2014 r. nie poniosła żadnych wydatków, które można zakwalifikować jako wydatki strukturalne.

Przypominamy, iż sprawozdania Rb-WSa i Rb-WSb o wydatkach strukturalnych poniesionych przez jednostki sektora finansów publicznych za rok 2014 należało sporządzić zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej (Dz. U. poz. 119 ze zm.). Wzory sprawozdań Rb-WSa i Rb-WSb – stanowią odpowiednio załączniki nr 31nr 32 do tego rozporządzenia.

Aktywne druki i formularze
Druki sprawozdań Rb-WSa i Rb-WSb
dostępne są w serwisie www.druki.gofin.pl
w zakładce Rachunkowość

Co istotne, niesporządzenie sprawozdania o wydatkach strukturalnych (również w przypadku braku takich wydatków) stanowi naruszenie dyscypliny finansów publicznych. W świetle bowiem art. 18 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 168), naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest niesporządzenie lub nieprzekazanie w terminie sprawozdania z wykonania procesów gromadzenia środków publicznych i ich rozdysponowania albo wykazanie w tym sprawozdaniu danych niezgodnych z danymi wynikającymi z ewidencji księgowej.

www.SerwisBudzetowy.pl - Sprawozdawczość budżetowa i finansowa:

Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.PoradnikKsiegowego.pl »
Czytaj także w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Prenumerata 2018 r. - www.sklep.gofin.pl